Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Erik Lindman Mata till samtalsserien Skriv, Gotland, skriv!

Publicerad 2022-11-07 14:59
När gotlänningen Erik Lindman Mata debuterade med boken ”Pur” för tre år sedan tilldelades han flera litteraturpris. Nu kommer Erik Lindman Mata till Fårösund för ett samtal om poesi.
Som en del av samtalsserien ”Skriv, Gotland, skriv!” kommer Erik Lindman Mata till restaurang Skumpanerna i Fårösund den 10 november kl. 19.00. Tillsammans med poeten Magnus Snygg och Edith Lund från Skrivarlinjen på Gotlands Folkhögskola, ska Lindman Mata prata om skrivprocesser med fokus på poesi. 
 
– På sätt och vis så finns det mycket av Gotland i mitt skrivande. Dels uttryckligen, i det att jag ibland tar upp motiv eller platser från ön, dels på en mer övergripande nivå, som har att göra med mig som person, säger Erik Lindman Mata och fortsätter:
 
– Det är ju omöjligt att tänka sig att den ö som jag har vuxit upp på – och ständigt återvänt till – inte skulle ha påverkat mig, och i förlängningen mitt skrivande. 
 
Efter debutboken Pur har författaren gett ut ytterligare två verk: Gunne, sax, påse och Liten lek. Han menar att Gotland har påverkat skrivandet i det förhållande som uppstår mellan en ö och ett fastland, och frågor om avskildhet och isolering som uppkommer i ett sådant förhållande.
 
– Men det kan också handla om allt det som är särskilt för just Gotland. I min kommande roman dröjer jag till exempel kring de historiska beskrivningarna av de gotländska kyrkorna och tidigare har jag införlivat Östersjöns blåsiga, brusande våldsamhet under vårvintern, säger författaren. 
 

Om samtalsserien Skriv Gotland, skriv!

”Skriv, Gotland, skriv!” är ett samarbete mellan Biblioteken på Gotland och kulturenhetens litteraturutvecklare. För samtliga evenemang gäller fri entré men begränsat antal platser.
 

Höstens program

10/11: Att skriva poesi. Erik Lindman Mata, Magnus Snygg och Edith Lund, restaurang Skumpanerna i Fårösund kl. 19.00.
 
1/12: Att skriva låttexter. Molly Pettersson Bröms, Portkod och Eric Palmqwist, Gråbobiblioteket kl. 19.00.