Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Gotlandsveckan: Vecka 45 är råvarorna i de offentliga måltiderna gotländska

Publicerad 2022-10-31 15:02
Vecka 45 infaller Gotlandsveckan, som innebär att råvarorna i Region Gotlands offentliga måltider (maten som serveras i skola, vård och omsorg) är gotländska i så stor utsträckning som möjligt.

Avdelning Måltid vid Region Gotland har fått ett politiskt uppdrag att planera för och genomföra en återkommande Gotlandsvecka med syfte att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna. Gotlandsveckan kommer att genomsyra alla offentliga måltider, såväl luncher som middagar. De verksamheter som tar del av Gotlandsveckan är skolor, förskolor, särskilt boende för äldre och de verksamheter inom hälso- och sjukvården som serverar måltider lagade i köket på lasarettet.

– Även resten av året använder vi mycket gotländska livsmedel, men extra roligt är det med en hel vecka där i stort sett alla livsmedel är gotländska. När maten i skola, vård och omsorg tillagas av gotländska råvaror hoppas vi bidra till att stärka den gotländska livsmedelskedjan, säger Josefine Jessen, chef för Avdelning Måltid vid Region Gotland.

På veckans meny står bland annat gotländsk fiskburgare, långbakad fläskbog och pannkakor med sylt på gotländska bär. Att ta fram en meny med gotländska livsmedel har varit både spännande och utmanande. Utbudet av råvaror har fått styra och vissa undantag har behövt göras när gotländska livsmedel inte har funnits tillgängliga. Det har exempelvis handlat om vissa kryddor, fonder, olja och annan smaksättning samt livsmedel till specialkost.

Hur tar jag del av Gotlandsveckan?
Även om du inte kommer i kontakt med Region Gotlands offentliga måltider genom skola, vård och omsorg kan du ta del av veckans meny genom att besöka Restaurang Strandgärdet på Visby lasarett eller serveringen på Gråbo seniorboende. Under veckan kommer ett av recepten också att delas på Region Gotland Facebook- och Instragramsida, så att du som vill kan laga det hemma.

Smaklig spis!