Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Region Gotland uppmärksammar suicidpreventiva dagen

Publicerad 2022-09-10 07:00
Varje år uppmärksammas suicidpreventiva dagen världen över med syfte att öka kunskapen om att förebygga självmord. Här har vi samlat information om suicidrelaterade tankar och beteenden, samt förslag på vad du kan göra om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv.

Varningssignaler för självmord

Var alltid uppmärksam på om någon inte är sig lik. Personen kan till exempel dra sig undan från familjen, kompisar och saker som han eller hon brukar tycka är roligt. Personen kan visa sig lynnig, ledsen, och känna stark meningslöshet och ångest. Men ibland saknas varningstecken före ett självmord. Här kan du läsa mer om Varningssignaler för självmord  – Mind

Förslag på hur du kan stötta någon som mår psykiskt dåligt

Om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv är det viktigt att du gör något. Våga fråga hur personen mår. Det är inte farligt att prata om självmord, utan är tvärtom ett skydd för livet. Här kommer några förslag på hur du kan stötta någon som mår psykiskt dåligt:

  • Stör! Genom att ta kontakt visar du att du bryr dig.
  • Våga fråga om personen har självmordsplaner och ge dig tid att lyssna.
  • Uppmuntra personen att söka hjälp. Om det är bråttom – ring 112.
  • Förmedla hopp och tröst.
  • Utforska personens behov / prata om andra lösningar än självmord.

Läs mer: Förslag på hur du kan stötta någon som mår psykiskt dåligt – 1177

Till dig som har självmordstankar

Om du mår dåligt och har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

  • Mind självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
  • Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Gotlands psykiatriska jourmottagning har öppet vardagar mellan 08.00 och 17.00 på telefon 0498-26 80 05.