Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Vaccinationsbokningen öppen för fler

På måndag den 5 september öppnar bokningen av dos 5 för personer födda 1957 eller tidigare, samt vuxna med Downs syndrom. Samtidigt öppnar bokningen av dos 4 för personer i riskgrupp som är över 18 år.
Telefonbokningen nås på 0498-26 98 00 (vardagar klockan 06.30–15.30) Personer födda 1957 eller tidigare kan också boka tid via appen Alltid öppet. Vid vaccinationstillfället ska det ha gått minst fyra månader sedan föregående dos, då går det även bra att vaccinera sig på drop-in. Sedan tidigare är bokningen öppen för personer födda 1942 eller tidigare samt personer med hemsjukvård eller hemtjänst. Då bokningen nu öppnar för många på en gång kan det under en period innebära att det blir högt tryck i telefonbokningen och väntetid på drop-in.

Vad innebär riskgrupp?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar i höst ytterligare en påfyllnadsdos till personer över 18 år med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. För de flesta i denna grupp innebär det en fjärde dos. Riskfaktorer är bland annat kraftig övervikt, diabetes eller nedsatt njurfunktion. Det kan även vara demens eller att man har haft stroke, om man har högt blodtryck eller någon annan hjärt-kärlsjukdom, leversjukdom, kronisk lungsjukdom, eller neurologisk sjukdom som påverkar andningen. Även gravida inkluderas i riskgrupp.

Öppettider för drop-in

Höstens vaccinationer utförs i samma lokaler som tidigare. Ica Maxi arena i Visby har under vecka 36 öppet för drop-in måndag till fredag klockan 09–16 med lunchstängt mellan klockan 12 och 13. Mottagningen på Storgatan 110 i Slite kommer även den att ha drop-in, torsdag och fredag klockan 09–16, med lunchstängt klockan 12–13. Mottagningen på Hagagatan 30 i Hemse kommer i höst däremot endast att ha öppet för bokade tider. Öppettider läggs upp löpande på www.gotland.se/dropinvaccination
 

För dig som inte hunnit ta alla doser

Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19. För dig som inte tagit alla rekommenderade doser går det fortfarande bra att ringa telefonbokningen på 0498-26 98 00 eller att vaccineras på drop-in. På www.gotland.se/covidvaccin och på 1177.se hittar du mer information om rekommendationer för olika åldersgrupper. Uppdaterade öppettider för mottagningarna samt adresser finns på www.gotland.se/dropinvaccination 
 

Bokning av höstens påfyllnadsdoser för övriga 

Längre fram i höst kommer även personer från 18 år som inte ingår i någon riskgrupp erbjudas att ta en påfyllnadsdos (dos 4) om de önskar. Mer information kommer inom kort.