Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
SmakShares grundare Stina Wernersson

Företaget utvecklade sin affärsidé med företagsstöd – Gör en ansökan du också!

Publicerad 2022-08-23 13:00
Stina Wernersson tröttnade på att leta efter sina recept och fick idén om att samla dem i en app. Hon gjorde efterforskningar och såg att det inte fanns någon liknande tjänst på marknaden. Där uppstod SmakShare och företagsstödet möjliggjorde viktiga steg i företagets utvecklingsresa.

- En fördel med appen är att den smidigt laddar ned recept som du vill spara från alla stora receptsidor. Du kan spara recept privat eller dela matinspirationen med vänner och familj. Vi vill också knyta an till lokala matleverantörer och minska matsvinn, så vår plan är att bygga in AI-funktioner som hjälper användarna att ta vara på maten på ett smartare sätt, berättar Stina Wernersson, som är SmakShares grundare.

Utveckling av idén

SmakShare sökte och fick företagsstöd i december 2021, i form av en innovationscheck. Själva stödet gick till vidareutveckling av företagsidén.

- Ansökningsprocessen för företagsstödet blev ett tillfälle att reflektera samtidigt som Region Gotlands näringslivsstrateg, Thomas Bjuresten, också fanns tillgänglig med vägledning. Ett framtida steg blir att lansera prenumerations-tjänster för nya funktioner. Prenumerationer är viktiga för ekonomin och kommer ha betydelse för att fortsätta driva och utveckla appen, säger Stina Wernersson.

Någon håller i en telefon som visar ett recept på fisksoppa

Bildbeskrivning: Smartphone som visar SmakShares app och ett recept på fisksoppa

Företagsstödet beviljades med kravet om att delta i Science Park Gotlands inkubator, SPG Summit. Inkubatorn är till för företag som redan tagit fram en hållbar affärsmodell och är redo för nästa steg i utvecklingen av sin affärsidé.

Läs mer om Science Park Gotland 

Företagsstöd: Gör så här för att söka finansiering

Har du som företagare en idé eller önskan om att utveckla din verksamhet? Vet du inte hur eller vad du behöver göra? Då kan företagsstöden vara en hjälp.

Stöden är för inköp av externa tjänster upp till 75 procent av kostnaderna, med ett maxbelopp på 250 000 kronor.

Läs mer om företagsstöd och ansökan 

Läs om möbelsnickeriet som sökte företagsstöd för att utveckla sin marknadsföring 

 

Tillväxtverket medfinansierar arbetet för att fler ska få information om och kunna söka företagsstöd. Detta arbete är en del av projektet Vägar till hållbar utveckling.

Logotyp för finansiering från tillväxtverket