Kontakt

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Matvanor

Från dag ett i livet har maten betydelse för vår hälsa, välmående och prestation på såväl kort som lång sikt. Vad vi behöver och väljer att äta, med vem och i vilka mängder förändras genom hela livet. Matvanor påverkas av faktorer som ålder, livshändelser, traditioner, familj, ekonomi, trender, intressen, influensers och inte minst vad vi har tillgång till, tycker om/har lust att äta och dricka.
Hur mycket mat och dryck i form av energi och näringsämnen som vi behöver för att ha en så god hälsa som möjligt varierar beroende på ålder, kön, aktivitet, kroppsvikt, hälsan idag och risk för sjukdom framåt. 
 
Forskning om hur och på vilket sätt maten påverkar hälsan och risk för ohälsa framåt är komplext men intresset är stort inom forskningen världen över – alla äter vi - och matval påverkar såväl miljö, folkhälsa som ekonomi i många led.
 
Mer än tio år av de senaste årens forskningsresultat stärker samband om hälsofrämjande mat med fokus på matmönster dvs sammanlagd effekt av livsmedel och näringsämnen. Tvärtemot de oräkneliga råd vi alla möts av kring enstaka superlivsmedel som nyckel till hälsa. Du som funderar på att förändra dina matvanor, tänk på att du inte behöver förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad och att nya goda vanor behöver tid för att bli bestående.     
 
Med länkarna nedan hittar du mer inspiration om matval som kan påverka din hälsa.

Länkar