Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Fimpfickor och offentliga askkoppar för minskad nedskräpning på Gotland

Publicerad 2022-07-14 10:12
Fimpen är det vanligaste skräpet i våra städer och på våra stränder. Men det finns alltid möjlighet att göra rätt och ta med sin fimp eller fimpa i en offentlig askkopp.
Sedan 2019 är det förbjudet att röka på allmän plats och från och med 2022 är det olagligt att slänga fimpar på marken eftersom fimparna innehåller flera giftiga ämnen som kan skada miljön.
 
I centrala Visby finns offentliga askkoppar uppsatta. Du kan även kasta din cigarett i de så kallade Bigbelly-papperskorgarna om du fimpar den först.
 
För att uppmuntra människor att hantera fimpar på ett ansvarsfullt sätt tog Region Gotland och det gotländska näringslivet fram så kallade fimpfickor förra året. 
 
- Fimpfickan fungerar ungefär som locket på en snusdosa och bidrar till att det aldrig finns anledning att slänga sin fimp på marken. Den får plats i fickan, rymmer cirka 10 fimpar och är luktfri och återanvändningsbar, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland. 
 
Verksamhetsägare kan även i år få fimpfickor från Visby Centrum eller hämta i rådhusets reception på Visborg, för att dela ut gratis till de gäster som behöver. I år vill regionen särskilt att strandnära verksamheter får del av fimpfickorna för att förebygga skräp på stränderna.
 
Tillsammans bidrar vi till minskad nedskräpning.
 
Fimpficka