Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Ungdomsförbund utan unga?

De politiska ungdomsförbunden får allt svårare att rekrytera. Få av medlemmarna i förbunden ser att de fortsätter jobba med politik i framtiden. Så, hur har ungdomsförbunden tänkt förhindra att de försvinner? Under söndagen pratade vi med alla ungdomsförbunden, förutom Ung Vänster där vi istället har fått prata med Vänsterpartiet, och frågat dem om just det här.

På tisdagen var en av morgonens nyheter att ungdomsförbunden får färre medlemmar. “Vi har aldrig haft så svårt att skaffa medlemmar” (Caroline von Seth, CUF). Detta säger hon i en nyhet från SVT.) Unga politiker om karriären: Få vill satsa i framtiden | SVT Nyheter och Stort medlemstapp i ungdomspartierna ”Vill inte skriva upp sig på åsiktspaket” | SVT Nyheter. Men hur ser det egentligen ut på Gotland?

Vad gör ni för att få unga engagerade i politik?

Noa Samenius, ledamot i Moderaternas ungdomsförbund:

Vi arbetar för att både vara en social gemenskap, men framförallt en politisk gemenskap för unga som tycker lika i grundläggande värderingsfrågor och som vill engagera sig. Så vi är ute på skolor och kampanjar, på gymnasieskolor, grundskolor och ibland universiteten. Men sen är det också mycket våra egna engagemang och aktiviteter.  

Samuel Dalevi, generalsekreterare för Kristdemokraternas ungdomsförbund:

Vi har verksamhet över hela landet, i alla Sveriges län. […] Så vi satsar mycket på den nationella gemenskapen, stora evenemang som vi har där alla är välkomna.

Anton Holmlund, Liberalernas ungdomsförbund:

Vi står och kampanjar, det gör vi på skolor. Deltar på skoldebatten, jag var och debatterade på Wisbygymnasiet för någon månad sen. Sen så handlar det om sociala medier och så, att man försöker synas där. 

Caroline von Seth, förste vice förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund:

Vi är ute och rekryterar och värvar på skolor, på festivaler, på torg och gator runt om i hela Sverige. Men när vi väl får in dem så har vi ju sett till att ha ordentliga utbildningar i ideologi, politik, kul event som gör att folk vill engagera sig.

Ida Holmdahl, ordförande för Sveriges Socialdemokraternas ungdomsförbund på Gotland:

Det vi gör är väl att sträcka ut en hand och fånga upp de här som är intresserade […] Vi försöker finnas på skolor och visa, och som här på Almedalen, och visa vikten med att vara politiskt aktiv för det gör verkligen enorm skillnad.  

Robin Lennartsson, internationell sekreterare och ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Karlstad:

Först och främst så tror jag att det är jätteviktigt att vi kan nå ut till ungdomar för att de ska kunna bli intresserade. […] Och är det någonstans där vi kan nå ut till unga människor så är det ju först och främst på skolorna för det är ju liksom deras hemmaarena.

Lovisa Berglund, förbundssekreterare för Grön Ungdom, organisatoriskt ansvarig för förbundet:

Vi är ute nästan varje vecka på olika skolor, gymnasieskolor och högstadieskolor runt om i Sverige och pratar med elever och unga om politik. […] Vi försöker också få unga att känna att de kan påverka själva.

Daniel Riazat, riksdagledarmot, Vänsterpartiet:

Vi gör väldigt många saker, dels genom att skapa olika mötesplatser och aktiviteter för dem och att ta upp frågor som är relevanta. […] Och så har Vänsterpartiet har även vuxit mycket för unga människor för att vi driver frågor som är viktiga för unga. 

Ida Holmdahl, ordförande SSU Gotland äter en glass i Almedalen

Glassen smälte när vi pratade med SSU Gotlands ordförande Ida Holmdahl. Foto: Astrid Palm

Anton Holmlund, LUF, framför en prideflagga i ett tält.

I LUF:s tält intervjuar vi Anton Holmlund. Foto: Astrid Palm

Text: Irma Sandrieser, Astrid Palm och Emma Blom

Ungdomsreportrarna

Region Gotland vill ta vara på ungas röster. 2022 sommarjobbar fem ungdomar med ett nytt uppdrag; att bevaka Almedalsveckan. 

Här samlas ungdomsreportrarnas artiklar och intervjuer