Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Hyllad krissamordnare blir ny räddningschef

Publicerad 2022-06-02 08:05
Han har beskrivits som ”Sveriges mest erfarna katastrofsamordnare”.
Nu är det klart att Lars-Göran Uddholm, 70 år, tar över som chef för Räddningstjänsten på Gotland under ett år framåt.

Under sin aktiva yrkeskarriär arbetade Lars-Göran Uddholm bland annat som svensk insatschef i Thailand i samband med tsunamin 2004 och som räddningsledare vid de omfattande skogsbränderna i Västmanland 2014.

Rutin och erfarenhet finns så det räcker och blir över.

Den packar han gärna ner och tar med sig när han nu hoppar på uppdraget på Gotland.

- Jag har ingen lust att pensionera mig, men vill heller inte ses som en föredetting. Jag hade aldrig tackat ja till det här jobbet om jag inte hade känt att det var spännande och att jag kan göra skillnad, säger Lars-Göran Uddholm och fortsätter:

- Jag ser det här som att jag får vara med och starta en resa. När jag är klar med min del kommer jag inte att lämna över en färdig organisation utan en organisation i förändring, men det jag vill göra under min tid kommer att göras i nära samarbete med all övrig personal. Jag är en utpräglad teammänniska.

Kan du nämna någon konkret åtgärd?

- Viktigast av allt är att bli ännu mer attraktiva. Vi behöver säkra vår verksamhet och se till att ännu fler vill jobba som brandmän.

Lars-Göran Uddholm menar att Räddningstjänsten kommer att spela en ännu viktigare roll i framtiden.

- Hela vårt samhälle måste stärkas och det håller på att stärkas, och där är Räddningstjänsten en viktig del. Det som vi bygger upp framöver kommer att bidra till ett robustare och säkrare samhälle, säger han.

Du har upplevt flera händelser som klassas som de största katastroferna som drabbat vårt land, inte minst tsunamin i Thailand 2004. Vilka erfarenheter har du fått via dessa och hur har de påverkat dig som person?

- Det är klart att sådana saker sätter sina spår, men det jag främst har lärt mig är att kriser och katastrofer är inget man löser själv, det är något man gör tillsammans. Det är också viktigt att kunna förändra saker. Om ett arbetssätt inte visar sig fungera, då måste man tänka utanför boxen och hitta en annan väg. Att i utsatta lägen och katastrofer vara försiktig och inte våga, det är av ondo.

Lars-Göran Uddholm kommer att dela sin tid mellan Gotland och fastlandet.

- Större delen av veckorna kommer jag att befinna mig på Gotland. I sommar kommer jag att bo på vandrarhem, men från och med hösten blir det ett eget, fast boende.

Uppdraget lyder alltså på ett år då nuvarande räddningschef, Dick Svennefelt, lämnar sitt uppdrag.

Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör på Region Gotland, säger:

- Jag är mycket glad att vi har lyckats knyta Lars-Göran Uddholm till oss under den här perioden. Det gör att vi under kommande rekryteringsprocess av en ordinarie räddningschef har säkrat en mycket erfaren och kompetent ledare.

Peter Lindvall, regiondirektör, betonar vikten av ett hållbart ledarskap:

- Räddningstjänstens uppdrag kommer bara att öka i betydelse med tanke på situationen i omvärlden då kris- och beredskapshantering blir allt viktigare. Rollen som räddningschef på Gotland är en jätteviktig funktion för att skapa trygghet i vårt samhälle. Med rekryteringen av Lars-Göran Uddholm och sedan hans efterträdare vill vi säkerställa ett långsiktigt och hållbart ledarskap för Räddningstjänsten.

Som räddningschef ingår övergripande personal-, ekonomi och verksamhetsansvar för hela Räddningstjänsten med heltidsorganisation och räddningspersonal i beredskap. Tjänsten innebär direkt chefsansvar för nio personer.

Dick Svennefelt kommer att fortsätta i en annan roll inom organisationen.