Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Två personer leder en cykel ut ur en byggnad

Nationell satsning för cykelvänligare arbetsplatser

Publicerad 2022-05-11 10:32
Cykelvänligast är en plattform som erbjuder stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser runt om i landet som vill göra det enklare för sina medarbetare att välja cykeln. Idag lanseras den första nationella plattformen för arbetsplatser att få hjälp med att bli cykelvänligare.

Ungefär hälften av svenskarna har mindre än fem kilometer till jobbet, vilket innebär en resa som för många inte tar längre än 20 minuter med cykel. För att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att man som anställd känner att resan funkar från dörr till dörr. Därför lanserar nu Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder tillsammans med totalt tre regioner och 32 kommuner, däribland Region Gotland, den nationella plattformen Cykelvänligast som erbjuder stöd och inspiration till arbetsplatser landet runt som vill underlätta för sina medarbetare att välja cykeln.

Region Gotland har drivit kampanjen Cykelvänlig arbetsplats sedan 2020 och Gotlands Åkericentral och Riksantikvarieämbetet blev i september 2021 de första arbetsplatserna på ön att uppmärksammas för sina cykelsatsningar. Genom att låta det lokala initiativet bli en del av den nationella plattformen kommer man kunna erbjuda ett större nätverk med fler aktiviteter till deltagande arbetsplatser. 

- Det känns spännande och inspirerande att bli en del av detta större sammanhang där vi tillsammans med sakkunniga organisationer som Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder får mer muskler till att lyfta cykelns roll i Gotlands omställning till hållbara transporter, säger Emelie Waktel, trafikplanerare på Region Gotland som tillsammans med energi- och klimatrådgivare Anna Bäckstäde på Energicentrum Gotland är kontaktpersoner för Cykelvänligast på Gotland.

Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden. För att kunna ta del av dessa fördelar erbjuder Cykelvänligast coachning, exponering, nätverk, inspirationsföreläsningar, tävlingar och utmaningar till alla arbetsplatser som deltar.  

- Oavsett hur liten eller stor arbetsplatsen är så finns det möjlighet för alla att bli mer cykelvänliga och vinna utmärkelser. Genom att delta kan arbetsplatser på Gotland skapa en bättre arbetsmiljö för sina medarbetare och samtidigt bidra till en stärkt folkhälsa och minskad klimatpåverkan, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet. 

Vill du att din arbetsplats ska bli mer cykelvänlig? 

Anmäl er på cykelvänligast.se. Där finns också mer information om hur man går tillväga för att delta och vad som erbjuds. Deltagandet är kostnadsfritt. Du som anställd kan enkelt tipsa chefen om Cykelvänligast genom ett förifyllt mailformulär på hemsidan.

Kontaktpersoner för Cykelvänligast på Gotland:

Emelie Waktel, 0498-26 90 43            

Anna Bäckstäde, 0498-26 91 76