Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

1400 plockar skräp på ön – kan vinna skräpplockarholk!

Publicerad 2022-05-02 16:03
Skräpplockardagarna i samarbete med Håll Sverige rent pågår 1 mars till 31 maj. Det är årets största skräpplockaraktivitet i Sverige – hittills i år har 1400 barn och ungdomar inom förskola och skola anmält sig och plockar skräp runt om på Gotland. På Gotland har vi i år även en skräpplockartävling 11-18 maj då vinnaren får sätta upp en skräpplockarholk.

Eleverna på Polhemskolan i Visby är ofta ute i naturen och ”tränar” på skräpplockning – de är duktiga och skolan jobbar extra mycket med naturvetenskap och hållbar utveckling.

Den 12 maj kommer de exempelvis ha en gemensam del på skolgården med en skräpsorteringsstafett. Ett roligt sätt att sortera det som samlats in. Under måndagen var eleverna ute och plockade skräp i en närbelägen dunge till skolan.

Det är många skolelever och föreningar men även en del andra som deltar vid de årliga skräpplockardagarna under Håll Sverige rent-paraplyet. I fjol deltog 700.000 barn och unga i Sverige och Gotland brukar alltid hålla sig väl framme med många deltagande klasser med mera.

Skräpplockningsholk pris i tävling

I år har vi på Gotland dessutom en egen tävling. Den går ut på följande vis. Varje anmält lag tävlar om vem som kan samla mest skräp under perioden 11 maj till 18 maj. Lagen skickar in foton av ihopsamlat skräp samt en motiveringstext med rubriken ”Hur får vi människor att slänga mindre skräp på Gotland?” och /eller ”Varför tror ni människor slänger skräp i naturen?”.

Vinnaren får möjlighet att på en lämplig plats sätta upp en skräpplockarholk som innehåller påsar att plocka skräp i. Där finns också information som uppmuntrar naturens besökare att ta en påse till sitt eget skräp, men även att göra en insats och plocka upp skräp de ser runt omkring sig. Detta har haft stor effekt på annat håll i landet.

Under måndagen var elever i en klass på Polhemskolan ute och plockade skräp i en närbelägen dunge till skolan. På en dryg halvtimme hade klassen plockat ihop så här mycket: