Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Saxofonisten Christina von Bülow, foto: Malin Annie Jansson

Lars Gullin-priset går till Christina von Bülow

Publicerad 2022-04-11 17:30
Vid sitt årsmöte har Lars Gullin-sällskapet utsett saxofonisten Christina von Bülow till 2022 år Lars Gullinpristagare.

Juryns motivering:

”Årets Lars Gullin-pris går till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Hon har inspirerats av  stilbildare som Stan Getz och Lee Konitz och utvecklat en egen stil väl förankrad i traditionen. Tack vare hennes känslofyllda, innerliga, fantasifulla spel och lysande improvisationer och med en stor förtrogenhet med idiomen, bidrar hon till att levandegöra musiken på ett sätt som gör den tidlös. Hon fångar ett ”nu”, jazzens essens och andemening, i sitt spel.

Hon har lett flera egna grupper i Danmark, som bland annat Silhouette tillsammans med saxofonisten Fredrik Lundin. Namnet hämtades från en av Lars Gullins kompositioner och gruppen utgick till stor del från Gullins musik (Stunt CD, 2011).

Hennes saxofonspel har uppmärksammats runtom och hon är en efterfrågad musiker. I Sverige har hon spelat med trumpetaren Jan Allan (Dragon CD, 1994) och hon har varit en återkommande gäst i Bernt Rosengrens kvartett (pb7 CD, 2017). ”

Region Gotland är stolta över att delta i att hylla arvet efter Gullin med utdelandet av Gullinpriset. Priset består förutom en summa pengar, en statyett i brons, som formgivits av Stina Lindholm även av ett antal konserter i Sanda kyrka på Gotland.

Priset kan, efter två års uppehåll, äntligen delas ut och i år blir det söndagen den 10 juli.

Lars Gullin uppfann ett nytt landskap i den svenska jazzen och är en av vårt lands viktigaste ikoner i denna musikgenre. Med kollegor som till exempel George Riedel, Jan Allan, Sonya Hedenbratt, Arne Domnérus, Bengt Hallberg och Monica Zetterlund öppnade han dörren till den nordiska tonen i jazzmusiken. Han var en av få som både bodde och verkade i Amerika. I mitten av 50-talet spelade han med alla de stora och blev känd som den lyriske svensken som spelade barytonsax som ingen annan. Han föddes i stationshuset i Sanda socken 1928 och avled efter ett kringflackande liv bara 48 år, 1976, i Småland.

Foto: Malin Annie Jansson