Projektets målgrupp och område
Projektets huvudsakliga målgrupper är aktörer inom besöksnäring och mat- och livsmedel, projektägare, företag, Region Gotland som regionalt utvecklingsansvarig aktör samt samverkansparter som Länsstyrelsen i Gotlands län, Uppsala universitet och Småland och öarna.
Projektet omfattar fyra delprojekt:
- Delprojekt 1 - Besöksnäring
- Delprojekt 2 - Mat- och livsmedel
- Delprojekt 3 - Hållbarhetssäkring av företagsstöd, projektstöd, stöd till kommersiell service och stöd inom sammanhållningspolitiken
- Delprojekt 4 - Övergripande omställningsarbete.
Syfte - Hållbar regional utveckling genom kunskap, samverkan och finansiering
Projektet och dess aktiviteter ska leda till en hållbarhetssäkring av verktygen för det regionala utvecklingsarbetet. Dessa verktyg är kunskap, samverkan och finansiering. De utgör arbetssätten för att åstadkomma hållbar regional utveckling.
Projektaktiviteterna utgår ifrån de tre verktygen och fokuserar på:
- utbildningsinsatser för höjd kunskapsnivå i hållbarhet och identifierade målkonflikter
- metodutveckling för hållbarhetssäkrade beslutsstöd
- etablering av olika forum för kunskaps- och erfarenhetsutbyte i strategiska hållbarhetsfrågor
Aktiviteterna är återkommande och utvärderas i samverkan med berörda aktörer.
Hållbarhet i finansiering
En del av projektet består i att hållbarhetssäkra finansieringsverktyget. Med detta menas att säkra att finansieringen av företagsstöd och projektmedel går till och bidrar till hållbar regional utveckling utifrån samtliga hållbarhetsperspektiv; ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.
Mål och långsiktig effekt – Hållbarhet och mångfald en självklar del i regionalt utvecklingsarbete
Projektets övergripande mål är att integrera ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och ett intersektionellt perspektiv som självklara förhållningssätt i all verksamhet inom det regionala utvecklingsansvarets verktyg och i allt regionalt tillväxtarbete.
Detta ska i förlängningen leda till den långsiktiga effekten av ett mer diversifierat och mer omställningsbenäget näringsliv, särskilt vad gäller besöksnäringen och mat- och livsmedelsnäringarna.
Omställningsarbetet ska ske genom ett tydligt hållbarhetsfokus inom styrning och ledning, en ökad kunskap om innebörden av regionalt processledarskap och ökade kunskaper internt på Region Gotland kring vad det regionala utvecklingsansvaret och dess uppdrag innebär.
Fakta om projektet
- Projektet drivs av Region Gotland, avdelningen för regional utveckling.
- Projektperioden är juni 2020 – maj 2023. Det övergripande nationella programmet, som projektet ingår i, har förlängts. Tidigare slutdatum var under 2022.
- Finansieringen sker till 50% av Region Gotland och 50% av Tillväxtverket, och omfattar totalt cirka 9,4 miljoner kronor.