Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Förtydligande om vaccinationsbokning i appen Alltid öppet

Nu går det att boka säsongsinfluensavaccination och dos 3 mot covid-19 i appen Alltid öppet, förutsatt att man rekommenderas den ena eller båda vaccinationerna. Tyvärr ställer en otydlig formulering till det för personer som ska boka dos 3.
I samband med bokning av dos 3 ombeds personen som bokar svara på om det har gått sex månader sedan dos 2. Sedan frågan formulerades har tidsintervallet mellan de två doserna justerats till fem månader för personer från 65 år. Dessutom syftar frågan på att det ska ha gått fem månader mellan dos 2 och dos 3. Det behöver alltså inte ha gått fem månader vid tillfället för bokningen.
 
Om du tillhör den grupp som rekommenderas vaccination och har fått ett erbjudande i appen går det bra att boka redan nu, även om det ännu inte har gått fem månader. För att göra det behöver du svara ja på kontrollfrågan om tiden sedan dos 2. Det är dock viktigt att vara noga med att boka en tid tillräckligt långt fram i tiden. 
 
– Frågans formulering kommer att göras tydligare, men tyvärr kan det dröja lite innan en ny fråga är på plats i appen, säger Nina Lund, vaccinkommunikatör vid Region Gotland.
 

Högt tryck i telefonbokningen och på drop-in

Just nu är det många som ringer för att boka vaccinationstid och telefontiderna för dagen tar ofta slut. Även drop-in-mottagningarna är välbesökta, vilket innebär väntetid i kö. 
 
– Alltid öppet är ett bra alternativ om man vill boka sin tid på en gång och slippa väntetiden som kan uppstå vid drop-in-mottagningen. På drop-in ges dessutom i nuläget bara vaccination mot covid-19 och inte mot säsongsinfluensa, säger Nina Lund.