Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Nu är partiernas turordning klar för Almedalsveckan 2022

Publicerad 2021-10-27 16:12
Turordningen är nu beslutad och det är socialdemokraterna som inleder Almedalsveckan 2022 med sin halvdag söndagen den 3 juli 2022. Avslutar gör miljöpartiet.
Under mer än 50 år av Almedalsveckans historia har partierna haft en egen dag. Men sedan år 2021 är veckan förkortad. Partierna delar nu dagar, med två partiledartal per dag från Almedalens scen. 
 
Redan i somras delade de åtta partierna dagar, då med partiledartal från Sveriges Riksdag och enbart digitala evenemang. 2022 är partierna tillbaka i Almedalen, med två tal från scenen per dag plus en hel del aktiviteter i Almedalen. 
 
- Med en kortare vecka hoppas vi att Almedalsveckan blir ett intressantare evenemang för fler, genom att dagarna blir fylligare och mer innehållsrika, säger ordförande i det nybildade Almedalsrådet, regionrådet Jesper Skalberg Karlsson (M).
 
Med två partier per dag blir det även två partiledartal per dag, ett dagtal klockan 13 och ett kvällstal klockan 19. Den beslutade turordningen innebär att socialdemokraterna inleder Almedalsveckan med sin halvdag söndag eftermiddag och att partiledartalet sker klockan 19 samma dag. Det innebär att det är följande turordning som gäller för 2022:
  • Söndag 3 juli   Socialdemokraterna (kvällstal)
  • Måndag 4 juli   Moderaterna (dagtal) och Vänsterpartiet (kvällstal)
  • Tisdag 5 juli   Kristdemokraterna (dagtal) och Liberalerna (kvällstal)
  • Onsdag 6 juli   Sverigedemokraterna (dagtal) och Centerpartiet (kvällstal)
  • Torsdag 7 juli   Miljöpartiet (dagtal)
Partiet som inleder dagen har sin dag fram till klockan 14 och partiledartalet hålls klockan 13. Partiet som har andra delen av dagen inleder sin dag klockan 15 och partiledartalet genomförs klockan 19.
 
Invigning och avslutning av Almedalsveckan 2022
Före det första partiledartalet, på förmiddagen söndagen den 3 juli, är det Region Gotland som ansvarar för invigningsprogrammet. Samma sak gäller eftermiddagen på torsdagen den 7 juli som är avslutningsdagen; även då är det Region Gotland som ansvarar för avslutningsaktiviteterna på Almedalen scenen från klockan 15 och framåt.
 
Fokus på demokrati och politik
Region Gotland tar ett större ansvar för att värna om fokus på demokrati och politik i det som är Almedalsveckans hjärta, nämligen Almedalens park. En nyhet som kommer att skapa bättre förutsättningar för besökare att lyssna in partiernas åsikter är Partitorget i Almedalen. En plats där partierna som står bakom Almedalsveckan via sina politiker - lokala, regionala och riksdagsledamöter - kan möta och prata med besökarna under de fem dagarna. 
 
Fler nyheter inför Almedalsveckan 2022
Marktaxan för de mindre ytorna sänks, så att det blir samma kostnad per kvadratmeter och dag oavsett hur stor yta arrangören väljer. En annan nyhet är att för de som önskar markupplåtelse i området närmast Almedalen upplåts marken för fem dagar. Önskar arrangören medverka kortare tid finns det platser i andra delar av Almedalsområdet. 
 
- En kortare vecka och ett tydligare område med arrangörer som medverkar under hela Almedalsveckan tror vi kommer att öka engagemanget bland besökarna, säger Mia Stuhre som är projektledare för Almedalsveckan och Region Gotlands värdskap.
 
- Vi har fått starka signaler från många arrangörer att man längtar till att få medverka i nästa års Almedalsvecka, på plats i Visby. Det gör vi också, avslutar Mia Stuhre.