Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Risk för badklåda i sötvatten

Publicerad 2021-07-16 11:47
Just nu är det risk för badklåda efter bad i sötvatten på Gotland.
Flera privatpersoner har rapporterat om obehagliga utslag och klåda efter att ha badat exempelvis i Tingstäde träsk.
Troligtvis beror det på så kallad badklåda eller cerkariadermatit.

Just nu är det risk för badklåda efter bad i sötvatten på Gotland. Flera privatpersoner har rapporterat om obehagliga utslag och klåda efter att ha badat exempelvis i Tingstäde träsk.

Troligtvis beror det på så kallad badklåda eller cerkariadermatit. Det har varit varma och vindstilla dagar och då kan detta uppstå. Badklåda är ofarligt och brukar gå över inom en vecka. Det är sällan någon behöver söka vård, men får man feber bör man kontakta 1177 Vårdguiden.

Klådan orsakas av en fågelparasit i larvstadiet som sprids i vattnet och "av misstag" ger sig på människor. Larven borrar sig in en millimeter under huden och dör sedan. Parasiten finns där det finns mycket andfåglar och en viss typ av snäckor, och det finns i ganska många sjöar. När det blir varmt i vattnet så växer snäckorna till sig och larverna ger sig ut i vattnet och simmar omkring i ytvattnet.

Försvinner om det blir kallare
Risken för badklåda beror på vädret och brukar inte vara hela säsongen. Kombinationen värme och svag vind gör att vattnet står stilla, vilket är extra gynnsamt för larverna. Det är samma väderförutsättningar som brukar orsaka algblomning i havet. Nu har det varit varmt och nästan vindstilla, men om det blir lite kallare, lite blåsigare eller kommer regn så är det troligt att problemet försvinner.

Drabbar mest barn
Det är framför allt barn, som badar nära stranden, som lätt får många utslag. För att minska risken för klåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga efter badet. Ju längre du är i vattnet, desto större risk för besvär. För att lindra besvären kan du använda kylbalsam, kortisonkräm eller allergimedicin. Region Gotland har uppmärksammat problemet med badklåda genom grupper om badplatser på sociala medier. De här grupperna och informationen direkt från allmänheten är värdefull och ett bra komplement till Region Gotlands egna kontroller av badvattenkvaliteten.