Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Digitalt nationaldagsfirande med tal av regionstyrelsens ordförande

Publicerad 2021-06-06 14:42
I en digital sändning, i Länsstyrelsen på Gotlands regi, firades nationaldagen i dag med högtidstal, flaggutdelning, nationaldagshälsningar och musikunderhållning. I programmet medverkade bland andra regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) och här kan du läsa det tal hon höll tidigare i dag.
”Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror. Så inleds en av våra mest välkända och omtycka svenska sommarpsalm, den sjungs ofta på skolavslutningar nu före sommarlovet i Sveriges skolor. Den skrevs av Israel Kolmodin, enligt legenden vid Hångers källa i Lärbro här på norra Gotland. 
 
Idag, på nationaldagen, firar vi Sverige och den svenska flaggan. Nationaldagen är en dag där vi alla kan samlas och vara stolta över vårt land och vår historia. Ett Sverige i fred och frihet, byggt på i grunden gemensamma värderingar och demokrati – vilket är viktiga grundpelare i hela vår utveckling. Mycket av det vi gör i vardagen tar vi som helt naturligt och självklart.
 
Men, för alla är inte våra grundlagsskyddade friheter och rättigheter en självklarhet utan förtroendet för demokratin måste hela tiden försvaras. Och det ska vi göra tillsammans.
 
Vårt svenska samhälle är i hög grad byggt på samhörighet och viljan att vi tar  gemensamt och solidariskt ansvar för att de som bäst behöver stöd i livet, får det, och att vi alla bidrar utifrån vars och ens förmåga till en bra välfärd och ett tryggt samhälle. Vi gör det för våra äldre som förtjänar en värdig och berikande ålderdom och vi gör det för att våra barn och barn-barn ska få en trygg framtid.
 
När vi firar nationaldagen har vi också den stora äran att välkomna flera nya svenskar och förstås nya gotlänningar! Ni är hjärtligt välkomna som medborgare här i Sverige och här på Gotland. Gotland är en fantastisk plats att bo och leva på. Vi har en ökande befolkning, vi har ett sprudlande näringsliv, unik natur, kultur och historia. Och inte minst - vi lever i ett öppet och demokratiskt samhälle där allas lika rätt och värde gäller!
 
Vi går mot ljusare tider – och då tänker jag inte främst på årstiden. Sommaren är ju redan här! Nej, jag tänker på att vi sakta men säkert är på väg ur den pandemi som legat över hela världen som ett stort mörker i över ett år. Allt fler blir vaccinerade, allt fler kan börja tänka på att leva som vanligt och att kunna krama sina nära och kära. Vi är inte där riktigt ännu, men det ser ljusare ut och jag är en av många som längtar väldigt mycket. 
 
Så, en uppmaning från mig till dig - när det blir din tur – vaccinera dig! Och till er alla som kämpar med pandemin och vaccinering, både anställda och frivilliga – vilket fantastiskt jobb ni gör! Ni förtjänar all vår respekt och all vår gemensamma uppskattning. 
 
Låt oss nu hjälpas åt - och hålla avstånd och visa hänsyn så att vi kan se framåt mot en ljusare framtid. Tillsammans kommer vi att klara det! 
 
Glad nationaldag till er alla!”