Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Big Belly och pizzakartongsopkorgar på Strandpromenaden

Publicerad 2021-04-28 09:40
Nu satsar Region Gotland på att få bort den ibland stora nedskräpningen längs Strandpromenaden vid Kruttornet och norrut till lasarettet i Visby.
- Vi har satt dit sex nya Big Belly-soptunnor som komprimerar soporna. Vi har även satt ut ett antal egentillverkade sopkorgar specialgjorda för pizzakartonger, berättar Christian Strängborn, enhetschef på teknikförvaltningens gata- och parkavdelning.

Nedskräpningen har tidvis var omfattande vid den populära Strandpromenaden. Särskilt vid vackert väder och speciellt nu under coronapandemin. Detta gör det svårplanerat när det gäller hämtningsintervaller och personal etc.

Nu har regionen satt ut sex nya Big Belly-soptunnor som drivs av solceller. Tunnorna komprimerar soporna. De är även uppkopplade så man kan få ut data i form av fyllnadsgrad, hämtningsfrekvens och annan statistik vilket gör planeringen av sophämtningen enklare samt kostnadseffektiv. Big Belly-soptunnorna behöver då endast tömmas när de är fulla jämfört med nuvarande renhållningsarbete där man åker en fast rutt oavsett om det är fullt eller ej.

- Varje Big Belly motsvarar upp till cirka 15 normala, traditionella papperskorgar vilket gör att vi förstärkt kraftfullt, samtidigt som vi reducerat antalet korgar kraftigt. Det är bra både ur ett estetiskt perspektiv, men också för att få så exakt statistik som möjligt i aktuella området, berättar Christian Strängborn.

Klurig lösning

Ett problem har varit att Big Belly inte kunnat ta emot pizzakartonger. Detta har den kluriga personalen på avdelningen nu löst genom att bygga speciella sopkorgar för pizzakartonger. Det gäller dock att besökarna tar sitt ansvar och slänger soporna på avsedd plats.

- Vi funderar även på att ställa dit trälådor eller liknande för flaskor och burkar, säger Christian och tillägger:
- Nu hoppas vi att det ska vara rent och snyggt därnere när besökarna vill sitta ner och njuta av solnedgångarna och en god pizza eller liknande. Det är ju en underbar plats som ska kunna användas av alla, avslutar han.