Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Lägesrapport om covid-19 (31 mars)

Publicerad 2021-03-31 14:35
Dagens rapport visar på 18 nya fall av covid-19 på Gotland sedan gårdagens rapport. Gotland har nu totalt 3034 bekräftade fall av covid-19 sedan testningen startade.

På lasarettet vårdas nu fyra patienter med covid-19 i smittsam fas samtliga på vårdavdelning. 2 personer vårdas på IVA, de är inte längre i smittsam fas men har behov av eftervård

Den sydafrikanska mutationen av coronaviruset har nu konstaterats på Gotland. Provsvar från Karolinska universitetssjukhusets laboratorium i Solna, visar att en person har varit smittad med den så kallade sydafrikanska mutationen.

- Det är tråkigt men förväntat eftersom det här viruset har spridit sig i Sverige. Genom att följa råd och restriktioner om att hålla avstånd, begränsa vilka vi umgås med nära, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid symtom, bryter vi smittkedjor och begränsar smittspridningen. Det gäller oavsett vilken virusvariant som cirkulerar i samhället, säger Region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.

Vad gäller den brittiska mutationen har totalt 28 fall konstaterats på Gotland. Flera av dessa hade kopplingar till olika ansamlingar av fall, så kallade kluster varför det totala antalet på Gotland som är smittade med den brittiska mutationen kan antas vara cirka 100 personer.

Det tar 10-14 dagar att få provsvar på undersökningarna av eventuella virusvarianter.

Provtagning under påskhelgen

Provtagningen för covid-19 är stängd långfredagen 2 april och påskdagen 4 april. Övriga dagar under påsken sker provtagning. Tider framgår vid bokning via www.1177.se