Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Hassel som blommar

Pollensäsongen är här på riktigt - råd finns att få på 1177

Publicerad 2021-03-31 11:38
Det varma vädret gör att pollenhalterna ökar i södra Sverige enligt de pollenmätningar som görs i landet. Pollenhalterna av al och hassel har dessutom varit mycket höga i år - något som ställer till det för alla pollenallergiker.

Alblomningen ser nu ut att nå sin kulmen - höga halter väntas i hela Sydsverige. Även hasseln släpper mycket pollen och framför allt i östra Svealand är risken stor för höga värden. Efter att alarna blommat ut dröjer det till slutet på april innan björksäsongen börjar i södra Sverige.

Det främsta rådet till pollenallergiker är att undvika det som framkallar allergin. Vädra inte - stäng dörrar och fönster - framför allt i sovrummet. Häng inte tvätt utomhus. Duscha och tvätta håret när du varit ute och kommer in, så slipper du att få in pollen i hemmet.

Har du allergiska besvär: medicinera och gör det i god tid. Apoteken har receptfria allergidämpande mediciner för både för rinnande och kliande ögon och näsor.

Vill du skydda sig mot luftburet pollen kan du att använda ett munskydd som filtrerar bort partiklar - så kallade FFP2 andningsskydd.

Snarlika symtom för coronavirus och pollenallergi orsakar ett visst huvudbry för många. Rinnsnuva, torrhosta och nysningar samt klåda i ögon och svalg är vanliga besvär vid en pollenallergi, på ett sätt som inte är typiskt för covid-19. Allergi innebär dessutom att man sällan får feber eller muskel- och ledvärk vilket är vanligt när man fått covid-19.

Om du behöver få råd via sjukvårdsrådgivningen: ring 1177. Verksamheten har öppet dygnet runt.