Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Bokning av vaccination mot covid-19 – så går det till

Alla som är födda 2005 och tidigare och som vill vaccinera sig mot covid-19, kommer att få tid för vaccination. 

Hur bokar jag tid för vaccination mot covid-19?

Du som är född 2005 och tidigare, men ännu inte fyllt 18 år,

kan från och med torsdag den 29 juli boka tid för vaccination. Du bokar via bokningstelefonen på 0498-26 98 00 (vardagar klockan 06.30–15.30). 

Den första dosen kommer att ges under vecka 32 och 33 på öns tillfälliga vaccinationsmottagningar i Fårösund, Visby, Klintehamn och på vårdcentralen i Hemse. I samarbete med öns gymnasieskolor kommer dos 2 att ges i skolornas lokaler senare under höstterminen.

Du som är 18 år och äldre

kan boka tid på den vaccinationsmottagning som passar dig bäst i Visby, Klintehamn eller Fårösund. Detta gäller oavsett vilken vårdcentral du är listad på. Du kan antingen boka via appen Alltid Öppet eller via telefon 0498-26 98 00.

Att boka vaccinationstid via telefon

  • Du som är född 2005 eller tidigare kan boka tid via vår bokningstelefon på 0498-26 98 00 (vardagar klockan 06.30–15.30). Tiderna tar ibland fort slut. Telefonbokningen är ett automatiskt system, vilket innebär att alla dagens cirka 400 telefontider kan ta slut på några minuter. Du kan då försöka igen nästkommande vardag.
  • I tidsbokningen får du ett erbjudande om en samtalstid då vi ringer upp dig. Du får instruktioner om hur du tackar ja till den.
  • Får du besked om att det inte finns några tider kvar kan du ringa nästkommande vardag eller boka via appen Alltid Öppet. I appen kan endast du som är folkbokförd på Gotland boka. Detta för att appen utgår från folkbokföring via personnummer.
  • Du som har en samtalstid bokad kommer att bli uppringd av en administratör som bokar in tider för vaccination. Denne kommer att ställa frågor om du har fått allergiska reaktioner eller använder medicin – en så kallad hälsodeklaration. Tänk på att bokningen är till för att just boka vaccinationstid. Har du generella frågor eller funderingar kring vaccination, ring gärna 1177 Vårdguiden. 
  • Du fyller också i en hälsodeklaration som du får på plats på din vaccinationsmottagning. Vill du ha hjälp med att fylla i hälsodeklarationen finns det värdar på plats som kan hjälpa dig.
  • När du är inbokad på en tid för vaccinering får du instruktioner om hur det kommer att gå till och var du ska bli vaccinerad. Skriv gärna ner tid och plats.
  • Om du har godkänt information via sms vid bokningen, kommer du att få en påminnelse via sms. Den kommer två dagar innan din inbokade tid. Du får ingen bekräftelse direkt efter bokning, så var noga med att skriva ner tid och plats.
  • Du får två tider inbokade, en tid för första dosen av vaccin och en tid för dos två. Du får också information om vilket vaccin du blir inbokad på. På grund av de osäkra leveransplanerna för vaccin, kan detta komma att ändras. Du får dock alltid veta vid vaccinationstillfället vilket vaccin du får. Du kan inte själv välja vaccin.

Uppge allergiska reaktioner och läkemedel

Om du vid något tidigare tillfälle har fått en kraftig allergisk reaktion, så berättar du det vid bokningstillfället. Om du medicinerar nämner du även detta vid bokningen.