Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Sävehuset blev Årets miljöbyggnad 2020

Publicerad 2020-11-12 07:43
Det nya Sävehuset (gamla F-huset) i Wisbygymnasiet fick i dag vid en digital gala ett av Sveriges mest prestigefyllda pris för hållbart samhällsbyggande; Årets miljöbyggnad, av Sweden Green Building Awards.
- Vilken ära och fantastisk utmärkelse för Region Gotland och faktiskt för hela ön, säger en strålande glad projektledare, AnnaMaria Jörnhammar Englund på teknikförvaltningen.

Utmärkelsen delas ut årligen ut av Sweden Green Building Council (SGBC) för att premiera och uppmärksamma projekt och personer som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande.

Årets finalister inom Miljöbyggnad var ABE-skolan KTH, Akademiska Hus tillsammans med Sävehuset/Wisbygymnasiet, Region Gotland.

Här är vinnarmotiveringen: ”Att våga satsa på ambitiösa ombyggnadsprojekt istället för att riva och bygga nytt är avgörande för ett framtida, hållbart samhällsbyggande och här är Sävehuset i Visby en förebild och inspirationskälla. Det är imponerande att projektet, förutom att uppnå Miljöbyggnad Guld, lyckats få detta höga betyg i så många indikatorer, vilket är ovanligt i en total ombyggnad som detta.”

Bara tre projekt har fått Guld i Sverige!

Sävehuset är alltså en förebild och inspirationskälla. Det är inte många ombyggnadsprojekt som lyckas uppnå kraven för Guld, det är i dagsläget endast totalt tre ombyggnadsprojekt i Sverige som har fått betyget Guld.
- Vi satsade på Miljöbyggnad Guld redan från början och vi var uthålliga. Jag är speciellt nöjd med byggnadens nya gestaltning – att det blev en så stor skillnad trots att vi behöll den gamla stommen, säger AnnaMaria Jörnhammar Englund.

Väl prisat

Det som Årets Milöbyggnad 2020 belönas med - förutom äran - är en glasstatyett. Juryn bestod av medlemmar från respektive certifierings operativa råd. Sävehuset har tidigare vunnit Ekokommunpris 2019 - regionens interna miljöpris, tilldelades Byggnadsnämndens arkitekturpris 2018 samt fått mycket publicitet i media.