Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Gotlandsägg: Från idé till pannkaksfabrik på ett år

Man ska inte lägga alla ägg i en korg heter det ju och med packeri på såväl ön som i Småland tycks det vara en livsvisdom som Gotlandsägg tagit till sig. Sedan ett par år tillbaka har Gotlandsägg, med företagsstöd från Hållbara Gotland, även haft möjligheten att ge sig in i färdigmatsbranschen.

Det började 2017 när Magnus Bolin, VD på Gotlandsägg, och Ica diskuterade hur de skulle kunna bli ännu bättre på att ta vara på spill från verksamheten. Ägg som hamnar på golvet blir djurfoder eller biogas, men det räcker att äggen har en liten spricka, knottrigt skal eller är smutsiga för att de inte ska gå att sälja till konsument - trots att det egentligen inte är något fel på dem.

- Vi hade idéer, Ica hade idéer och det ena gav det andra. Våra samtal utmynnade i beslutet att sätta upp en färdigmatsfabrik och producera plättar, pannkakor och raggmunkar, berättar Magnus.

 

Pannkakssmet tappas ur en kran.

 

“Jag har en helt fantastisk personal”

Att göra något sådant på Gotland är svårt på grund av öns geografiska läge. Den absoluta majoriteten av det som Gotlandsägg producerar ska konsumeras någon annanstans betonar Magnus.

- Här kommer stödet in, för utan det hade vi inte haft möjlighet att lägga fabriken här på ön utan hade snarare gjort det i Småland. Stödet är anledningen till att fabriken ligger just här och med hjälp av det investerade vi i maskiner och övrig utrustning.

Syftet med stödet inom ramen för Hållbara Gotland är att öka tillgången till kapital för små och medelstora företag, men också att bidra till hållbar förnyelse och utveckling i det gotländska näringslivet.

Allting gick väldigt fort när idén om en färdigmatsfabrik väl fötts. Efter att ha köpt en fastighet i Tingstäde och etablerat produktionen där var man igång ett år senare och på en årsbasis sysselsätter man idag 15-20 personer.

- Egentligen kan man inte göra det här så snabbt. Från att vi började resonera till att vi gräddade första pannkakan tog det ett år. Jag har en helt fantastisk personal som jobbat otroligt hårt med det här.

 

 

Tydlig tillväxt i branschen

Produktionstakten är hög både på packeriet i Stenkyrka och vid pannkaksmaskinerna i Tingstäde.

- Vi ser en tillväxt och en konsumtionsökning, mycket beroende på att folk äter annorlunda när de sitter hemma och jobbar. Vi har kört tvåskift sedan i våras och nu kör vi produktion dygnet runt.

Gotlandsägg producerar för Ica och Coops egna varumärken, men man kan se att det står “gräddade på Gotland” på pannkaksförpackningarna.

- Det är helt unikt att det står var de är producerade, det har det aldrig gjort tidigare och det är ganska coolt, avslutar Magnus.

 

Magnus Bolin, VD på Gotlandsägg.
 

 

Fakta

Gotlandsägg startade 1992 och finns med packeri, huvudkontor, ekonomi och administration i Stenkyrka och ytterligare ett packeri i Ruda i Småland. Äggen kommer från frigående höns, både konventionellt producerade och ekologiska, KRAV-märkta ägg.