Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Riktad tillsyn på Visbys restauranger

Publicerad 2020-04-27 15:37
Under helgen genomfördes så kallad riktad tillsyn på restauranger, krogar och caféer i Visby, med anledning av Folkhälsomyndighetens föreskrift om att förhindra smitta av covid-19. Av 39 kontroller var det endast ett fåtal som fick en smärre anmärkning. Ingen verksamhet var aktuell för stängning.

I exempelvis Stockholmsområdet har det uppstått problem med trängsel på bland annat uteserveringar. Det problemet har Region Gotlands inspektörer inte märkt av i Visby.

- Samtliga verksamheter har vidtagit åtgärder för att förhindra smitta. Ett fåtal kommer att få en uppföljande kontakt för att det fanns behov av till exempel tydligare skyltning, säger Andreas Larsson, enhetschef på Livsmedel- och alkoholtillstånd.

Med de ljumma vårkvällarna kommer också ett ökat antal personer som rör sig bland uteserveringarna. Det är därför viktigt att även besökaren tänker på att hålla avstånd.

- Restaurangägarna ansvar för att trängsel inte ska kunna uppstå, men som besökare har man ett eget ansvar att hålla avstånd och följa de restriktioner som ges av Folkhälsomyndigheten, säger Andreas Larsson.

Fortsätt hålla avstånd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi alla fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma även om vi bara har milda symptom och tvättar händerna noga och ofta. Det finns också ett förbud mot sammankomster med fler än 50 personer. Restauranger omfattas dock inte av det förbudet. Däremot är verksamheten skyldig att säkerställa att det inte uppstår trängsel och att endast servera mat vid borden.

-Gästerna ska kunna röra sig obehindrat och det ska vara glest möblerat så att det minst är en armlängds avstånd mellan sällskapen. Det innebär att även en restaurang som på håll ser fullsatt ut, kan göra rätt enligt riktlinjerna om det är tillräckligt glest mellan borden, säger Andreas Larsson.