Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

100-tals fågelholkar är årets happening

Publicerad 2020-04-07 15:32
Fågelholkarna har tillverkats av skolbarn och personer inom daglig verksamhet under vintern och våren.
- Jag vill engagera människor och stimulera så att folk kommer ut och nyttjar naturen och allmänna platser. I år samarbetar vi även med Gotlands Ornitologiska Förening när det gäller att placera ut fågelholkarna, berättar den idérika stadsträdgårdsmästaren Pernilla Johansson.

Det är personer inom daglig verksamhet samt barn på Solbergaskolans trä- och metallslöjd som tillverkat fågelholkarna, totalt ett hundratal holkar. Dessutom har teknikförvaltningen sedan tidigare en massa holkar, och alla ska nu sättas ut. Totalt handlar det om 200-250 holkar som sätts ut i Visby och i naturreservaten Galgberget och Södra Hällarna samt i öns tätorter. En del speciella holkar har satts ut i Almedalen, Palissaderna och Tallunden.

På Solbergaskolan har eleverna byggt holkar.
- Det har varit ett väldigt kul projekt. Att bygga något som verkligen används tyckte barnen har varit extra roligt, säger trä- och metallärarna Rickard Eskelin och Rickard Hansesäter.

Utsättning på Södra Hällarna gjordes tisdagen den 7 april ihop med medlemmar från Gotlands Ornitologiska Förening. På så sätt blir det rätt och riktigt, de vet var olika fågelarter brukar vara och hur man bäst sätter upp holkarna.

Tidigare år

Årets happening handlar om att pryda Gotland med någonting. Skapa engagemang och locka ut folk. Tidigare år har det funnits talande papperskorgar, hängmattor, kuddmys-platser, kram- och pusskyltar, blomstrande skottkärror, hopphagar med mera. Flera av dessa ska även i år sättas ut.