Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Lägesrapport om arbetet med det nya coronaviruset

Publicerad 2020-03-27 15:52
Inga fler bekräftade fall av Covid-19 har inkommit det senaste dygnet. Regeringen har beslutat om förbud mot sammankomster med fler än 50 personer. Detta träder i kraft på söndag 29 mars.

Hälso- och sjukvården och Covid-19

Inom hälso- och sjukvården är läget relativt oförändrat sedan igår. Inga fler bekräftade fall av Covid-19 har inkommit det senaste dygnet. Det innebär att Gotland totalt sett just nu har nio bekräftade fall.
 
I och med att det nu är en samhällsspridning av Covid-19 här på ön är det ännu viktigare att följa de råd som finns för att minska smittspridningen.
 
Sjukvårdsledningen är sedan igår morse i stabsläge och träffas löpande för att kunna vidta de åtgärder som är nödvändiga. Från och med nu avråds inneliggande patienter från vistelse i allmänna utrymmen på avdelningarna och rekommenderas att helst hålla sig på sina rum.
 
På förekommen anledning vill sjukvårdsledningen förmedla att det inte råder någon som helst restriktivitet i användningen av handsprit inom vården.
 
Coronavirus – självskattningstest
Ska jag kontakta vården eller räcker det med att stanna hemma med mina symtom? Gör vårt självskattningstest för att få vägledning. Länk till nyhet på gotland.se: https://gotland.se/106508 
 
Från och med idag kan en chatbot svara på dina frågor på 1177 Vårdguiden
www.1177.se/gotland kan du från och med idag ställa allmänna frågor om covid-19 och det nya coronaviruset. Du får svar och länkar till bra sidor men du får ingen medicinsk bedömning eller personlig rådgivning.

Region Gotlands företagsjour till stöd för Gotlands företagare startar 30 mars
Från och med måndag den 30 mars har Region Gotland en företagsjour på plats i Donnerska huset i Visby. Jouren kommer att ge stöd till företagare i de utmaningar som uppstått på grund av det nya coronaviruset. Länk till nyhet på gotland.se: https://gotland.se/106508 

Nya regler för restauranger, barer och caféer med anledning av coronaviruset
Nya regler från Folkhälsomyndigheten innebär att restauranger, barer och caféer måste arbeta än mer med att minska risken för smittspridning. I huvudsak handlar det om att skapa miljöer utan trängsel. Länk till nyhet på gotland.se: https://gotland.se/106507