Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Bild på smittskyddsläkare Maria Amér

Smittskyddsläkare Maria Amér om coronaläget på Gotland

Smittskyddsläkare Maria Amér och hennes medarbetare inom smittskyddsenheten är de som vet mest om smittläget på Gotland. De är också nyckelspelarna när hälso- och sjukvårdens pandemigrupp planerar och förbereder för nästa steg i arbetet med att minimera smittspridningen. Här svarar Maria Amér på några frågor om arbetet.
 
För aktuell information om läget på Gotland: www.gotland.se/nyacoronaviruset

Texten publicerad 2020-03-19

Allt har gått så fort de senaste veckorna. Men om du ändå skulle göra en snabb reflektion. Vad tänker du då?

Ja, det har gått fort men jag tänker ändå att vi gjort mycket rätt. Vi försöker ligga steget före. Och jag upplever att gotlänningarna lyssnar på vad vi och Folkhälsomyndigheten säger och följer råden som vi ger. Det är oerhört viktigt för att plana ut smittspridningen. Det är den där kurvan det handlar om, som så ofta visas på tv och i tidningar. Vi räknar med att många kommer att bli sjuka av covid-19 och att de flesta komma få milda symtom. Men det gäller att vi sprider ut smittspridningen över en så lång tid som möjligt så att inte så många blir sjuka samtidigt. 

Vad tycker du har fungerat bra?

Vi samarbetar bra inom regionen och mellan andra myndigheter. Våra medarbetare tar ett stort ansvar och gör ett jättebra jobb. Och återigen. En stor eloge till gotlänningarna som tar till sig våra råd och samtidigt tar det lugnt och sansat.
 
Vad har vi för utmaningar?
När det gäller personal, skyddsutrustning, vårdplatser och intensivvårdsplatser så har  vi, liksom övriga Sverige, begränsningar när det gäller skyddsutrustning och intensivvårdsplatser. Därför det är så viktigt att vi planar ut kurvan så att inte allt för många blir svårt sjuka samtidigt.
 
Hur tänker du kring vem som testas och inte?
Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. I första hand tar vi prover på de som har luftvägssymtom och som behöver inneliggande vård på lasarettet. Vi testar också eventuella fall på äldreboenden. I viss mån gör vi även provtagningar av vårdpersonal. Där gör cheferna en bedömning av vilken personal som ska testas. 

Varför görs inte fler provtagningar?

Vi har inte obegränsade möjligheter till provtagning och därför gör vi på det här sättet. 

Vi har inte så många fall på Gotland ännu, då kanske någon tänker att man inte behöver vara så försiktig?

Tvärtom. Alla måste ta sitt ansvar, vara försiktiga och stanna hemma vid symtom. Vi kommer att få många fler smittade. 

Vi har ju bara en smittskyddsläkare. Hur länge orkar du?

Ett tag till. Jag har ett ovärderligt stöd från medarbetare, chefer och kollegor. 
 
Vad vill du säga till gotlänningarna?
Det är nu viktigt att alla hjälps åt för att minimera smittspridningen.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten ofta
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Hosta eller nys i armvecket
  • Stanna hemma om du är sjuk
Och till dig som är över 70 vill jag säga: Stanna hemma så mycket som möjligt. Undvik platser med många människor. Håll kontakten med nära och kära via telefon eller sociala medier. Promenera gärna utomhus men inte i grupp och ta hjälp av andra med att till exempel handla. 
 
Jag vill uppmana gymnasieskoleelever och studenter på högskola eller universitet att ta ett eget ansvar för att minska smittspridningen genom att ta tillfället i akt och följa undervisningen som erbjuds på distans och inte samlas i stora grupper.
 
Jag uppmanar alla att vara noga med varifrån de hämtar fakta. Jag har förståelse för att många blir oroliga, men vi ska inte låta rädslan ta över utan gå på de fakta vi har och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.