Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Information om nya coronaviruset

Region Gotland följer händelseutvecklingen kring nya coronaviruset. Eftersom läget ofta förändras uppdateras sidan löpande. 

Texten är senast uppdaterad 2020-04-06.

Aktuellt just nu i Region Gotland

Fokus ligger på att bromsa takten i smittspridningen och särskilt att skydda äldre personer och andra riskgrupper. Genom att skydda dig själv och andra från att smittas av sjukdom hjälper du även sjukvården. Lägesbilden uppdateras dagligen.

Fler nyheter om coronaviruset hittar du längre ned på sidan. 

Råd till allmänheten

Om du har förkylningssymtom, även milda, eller tecken på influensa ska du undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk.

Besöksförbud på lasarettets vårdavdelningar och på äldreboenden. Besöksförbud gäller även boenden inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

Om du har en grundsjukdom och känner oro eller har symtom från din sjukdom ska du kontakta din mottagning eller vårdcentral. De ger råd och bedömer om du behöver komma på läkarbesök, fysiskt eller per telefon.

Du som är 70 år och äldre bör stanna hemma och begränsa dina kontakter. Undvik att åka med kollektivtrafiken, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Ta hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden.

Undvik smitta genom att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Undvik att röra vid ansiktet och hosta och nys i armvecket.

Om du känner dig sjuk stanna hemma och sök i första hand information på 1177.se. De flesta behöver inte kontakta vården. Behöver du mer råd och stöd ring din vårdcentral eller 1177.

Res inte i onödan! Regeringen och Folkhälsomyndigheten manar till stor restriktivitet när det gäller alla resor. Den som är sjuk ska inte resa alls och riskgrupper ska särskilt överväga att resa eller ta emot besök.

Håll avståndet till varandra i exempelvis köer, butiker och kollektivtrafik. Var och en har ett ansvar för att förhindra spridning.

Dela endast bekräftad information. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Var källkritisk och dela inte osäker information.
 

För mer information: 

Du kan också ringa Sveriges nationella informationsnummer 113 13.

 

Hitta direkt