Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Nätverk som har startat tack vare Almedalsveckan

Publicerad 2019-12-03 13:12
Under två dagar, 4 och 5 december, gästas Gotland och Almedalsveckan av drygt femton representanter från europeiska demokratiska festivaler, vilka alla har tagit inspiration från Almedalsveckan. Representanterna kommer till ön för att medverka i ett nätverksmöte i den nybildade föreningen Democracy Festival Association.

- Jag tror inte alla förstår vilken påverkan Almedalsveckan har haft och fortfarande har i världen, det är inte bara i Sverige som Almedalsmodellen har spridit sig. Detta är fantastiskt och viktigt, eftersom demokratin inte är något vi bara kan ta för givet, det är något vi alltid måste värna om. Att nu vi får stå värd för höstens nätverksmöte är extra roligt, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Många länder blickar mot Sverige och antalet demokratiska mötesplatser världen över växer för varje år. Det är inte bara i västvärlden som ringarna från Palmes tal i Almedalen har spridits.

De demokratiska festivalerna fyller en särskilt viktig funktion i yngre demokratier där öppenhet och mångfald inte är lika självklart som här. Hos våra baltiska grannländer i öst är festivalerna också viktiga för att skapa en närhet till politiken och bygga förtroende för demokratin.