Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Incident med ambulanshelikoptern

Publicerad 2019-09-15 09:32
Ambulanshelikoptern är i trafik och fungerar som den ska. Här hittar du information om den händelse som inträffade på lördagskvällen när helikoptern blev utsatt för laserbeskjutning.
Sent under lördagskvällen den 14 september besköts ambulanshelikoptern av grön laser under en flygning i Stockholm. En besättningsman blev skadad.
 
- Vi ser mycket allvarligt på det här och är tacksamma för att ingen är allvarligt skadad, säger Region Gotlands tjänsteman i beredskap, Rikard von Zweigbergk.
 
Rikard von Zweigbergk berättar vidare:
 
- Helikoptern var på väg till Gotland när den fick uppdraget att bistå vid en trafikolycka i södra Stockholm. Det var när den skulle landa med en svårt skadad patient ombord vid Karolinska sjukhuset i Solna som den blev beskjuten av grön laser.
 
Den räddningsman tillika andrepilot som satt bredvid piloten träffades i ena ögat. Patienten ombord fick inga skador till följd av händelsen.
 
Helikoptern kunde landa utan problem och räddningsmannen togs omhand av vårdpersonal.
Personen är nu hemma på Gotland och får vård.
 
- Räddningsmannen mår efter omständigheterna bra och kommer att träffa en ögonspecialist under söndagen, säger Rikard von Zweigbergk.
 
Helikoptern togs åter i bruk så snart ny besättning kommit på plats och finns nu återigen till förfogande. Helikoptern fick inga skador i samband med incidenten.
 
Ambulanshelikoptern är upphandlad av Region Gotland. Personalen är anställd av Falck ambulans.