Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Demokratin i centrum under årets Almedalsvecka

Publicerad 2019-05-29 11:43
I år är det 100 år sedan Sveriges riksdag tog beslutet som ledde till allmän och lika rösträtt i landet vid valet 1921. Temat för invigningen av årets Almedalsvecka är "Leve Demokratin - 100 år".

Årets Almedalsvecka startar och invigs söndagen den 30 juni. En av talarna som inviger veckan är talman Andreas Norlén, som talar om demokratins 100-åriga väg, från 1919 till 2019.

- Det är extra roligt för oss att Sveriges talman är en del av Almedalsveckans officiella invigning, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan. Det är också en stor ära att vår demokratiminister Amanda Lind avslutar invigningen av världens äldsta demokratiska mötesplats med sitt tal om vikten att vårda demokratin för framtiden.

Almedalens påverkan på demokratin visar sig tydligt i den utställning som just nu går att se i riksdagens fönster runt Mynttorget i Stockholm. I ett fönster finns en monter med rubriken ”Hur vill du utveckla demokratin?”.

Här har Almedalsdeltagare, vilka besökte Sveriges riksdags monter under Almedalsveckan 2018, fått bidra med demokratiförslag. Förslag som syftar till att förändra samhället.
- Denna utställning visar på hur de flesta arrangörer använder sig av vår demokrativecka, som en del i ett långsiktigt arbete, säger Mia Stuhre.

Invigningen som sker i Almedalen under den inledande söndagen, den 30 juni, är öppen och tillgänglig för alla. Tiden är 14.30.

Förutom talmannen och demokratiministern talar även Gotlands nye landshövding, Anders Flanking, regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius och huvudarrangörsgruppens ordförande 2019 Annamaria Bauer.

För underhållningen, vilket också är en del av hyllningen till vår demokrati, står ordkonstnären Emil Jensen och GotlandsMusiken för.