Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Efter EU-valet – Nu inleds rösträkningen

Publicerad 2019-05-26 21:42
Rösträkningen inleds direkt efter vallokalernas stängning. Röstmottagarna är kvar på plats och gör den preliminära rösträkningen i vallokalen. Dagen därpå påbörjas den slutliga räkningen.

Den som vill kan nu följa rösträkningarna online eller på plats i vallokalerna.

  • När röstningen avslutas, söndagen den 26 maj klockan 21.00, håller vallokalerna fortsatt öppet för att allmänheten ska kunna följa den preliminära rösträkningen på plats. Den preliminära räkningen och det preliminära resultatet gäller bara röster på partinivå. Röster på specifika partikandidater presenteras först senare.
  • Rösträkningen går även att följa på Valmyndighetens webbplats från och med söndag kväll, klockan 23.00 svensk tid. Då har röstmottagningen avslutats i alla EU-länder.
  • På måndag den 27 maj klockan 10.00 börjar länsstyrelsen på Gotland med den slutliga räkningen av de röster som kommit in för de gotländska valdistrikten. Länsstyrelsen bedömer och räknar då alla röster en gång till. Det är länsstyrelserna som räknar och redovisar antalet röster för varje parti och antalet personröster.
  • Det slutliga valresultatet fastställs cirka en vecka efter valdagen, när samtliga länsstyrelser har genomfört den slutliga rösträkningen. Då har också Valmyndigheten beslutat om fördelning av mandat, utsett ledamöter samt ersättare och fastställt valresultatet.
  • På onsdag den 29 maj gör valnämnden  sammanräkningen av de förtidsröster som inte hann komma fram till Region Gotlands vallokaler på valdagen. Det gäller bland annat förtidsröster som lämnats in i andra kommuner under valhelgen samt röster från utlandet. 

    Räkningen av återstående förtidsröster som avser Europaparlamentsvalet kommer att ske i rådhuset i Visby. Även den rösträkningen är öppen för allmänheten. Den som vill är välkommen att besöka och se hur arbetet går till.

    Plats: Rådhuset, Visborgsallén 19, konferensrum Bornholm, våningsplan 3 Tid: Arbetet med sammanräkningen kommer att börja klockan 08.00. Resultatet beräknas vara klart under onsdagskvällen.

När förtidsröstningslokalen på rådhuset stängde hade Gotland sammanlagt tagit emot 9842 förtidsröster. 8282 förtidsröster var till Gotland och 1560 förtidsröster till andra kommuner.

Läs mer och följ hela veckans rösträkning direkt här på Valmyndighetens hemsida