Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Nu utbildas röstmottagarna inför EU-valet

Publicerad 2019-05-07 16:49
De praktiska förberedelserna är i full gång inför EU-valet den 26 maj, bland annat utbildningen av röstmottagare till vallokalerna och förtidsröstningsställena.

- Det är Valmyndigheten som tagit fram utbildningen. Den handlar både om det praktiska arbetet, men också om väljarnas rättigheter och hur väljarnas valhemlighet ska skyddas, berättar Jenny Melin vid Region Gotlands valkansli.

Skyddet av valhemligheten innebär att den som röstar ska kunna göra det utan att visa vad den röstar på. Ett nytt arbetssätt som införs från och med EU-valet är därför att det ska finnas ett insynsskydd både vid det bås där väljaren tar sin valsedel och där väljaren gör i ordning sitt valkuvert.

- Du ska kunna ta en valsedel utan att någon annan påverkar vilken valsedel du väljer. Därför har vallagen ändrats så att varje vallokal ska ha en avskärmning till valsedlarna, beskriver Jenny Melin. Däremot kan den som vill be en röstmottagare att följa med och hjälpa till med valsedlar eller valkuvertet.

Röstmottagarna har tystnadsplikt och kan, om väljaren vill, följa med bakom avskärmningen för att hjälpa till. Det är också möjligt att ta hjälp av någon annan, exempelvis någon anhörig, men röstmottagarna kommer att vara tillgängliga för att det ska vara möjligt att få praktisk hjälp med röstningen utan att avslöja sitt val.

Ändringen i vallagen innebär även att det är möjligt att använda en blank valsedel för att personrösta. Väljaren skriver då dit partinamn och personens namn på den blanka valsedeln. Det är även möjligt att ta en valsedel för ett parti och skriva dit kandidatens namn. På så sätt blir det möjligt att rösta på valfri kandidat även om väljaren inte har tillgång till rätt valsedel när de förtidsröstar i en lokal som inte är i hemkommunen eller om väljaren brevröstar från utlandet.


Här kan du läsa mer om EU-valet den 26 maj