Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Kryssningssäsongen 2018

Den 29 april invigdes den nya kryssningskajen i Visby. Nu kan premiärsäsongen sammanfattas. Henrik Ahlqvist, Mats Eriksson och Monica Frisk gör det med ord som bra kaj, strålande väder, engagerade aktörer och att det är viktigt att jobba vidare med logistiken och värdskapet.

Den 29 april invigdes den nya kryssningskajen i Visby. Kryssningssäsongen hade dock redan tjuvstartat några dagar tidigare, då Astoria anlöpte hamnen den 16 april. Under säsongen, som sträckte sig ända fram till 18 oktober, anlöpte 75 fartyg Visby. Sammanlagt besökte cirka 75 000 kryssningsresenärer Visby och Gotland.

Henrik Ahlqvist, cruise terminal manager Copenhagen Malmö Port (CMP), Mats Eriksson, hamnchef i Region Gotland, och Monica Frisk, Gotlands förenade besöksnäring, är samstämmiga kring mycket när det kommer till att summera den nya kryssningskajen och årets säsong.

Henrik Ahlqvist framhåller det positiva med kajen:
-Kajen är en av de bästa i världen, gällande läge, konstruktion och angöringsmöjlighet!

Monica Frisk är glad för alla aktörer som har jobbat med kajen och under säsongen:
-Vi har ritat in oss på kryssningskartan, vi har en bra och fungerade kaj och vi har ett starkt team av erfarna och engagerade aktörer som tillsammans fått det att fungera under premiärsäsongen!

Mats Eriksson tycker att det är en härlig känsla efter premiärsäsongen:
-Vi har jobbat med kryssning länge i Visby men vi har nu byggt för kryssning i världsklass och det är en härlig känsla!

Det finns alltså många lovord för och över den gångna säsongen. Det är nu flera saker som ska planeras för och åstadkommas till den kommande säsongen 2019. Det är också viktigt att tänka ännu längre fram, många år in i framtiden:

Henrik Ahlqvist, cruise terminal manager Copenhagen Malmö Port (CMP):
-Vi jobbar vidare steg för steg och fortsätter på den inslagna vägen. Vi jobbar för fullt med att öka antalet anlöp för säsongen 2019 och säsongen 2020 och det går riktigt bra tack vare goda intryck och vitsord från premiärsäsongen. Det som blir viktigt för oss är att fortsätta utveckla logistiken för kryssningsgästerna såväl till fots som med transporter och att vi skulle gärna vilja ha tillgång till en bogserbåt som kan hjälpa till vid anlöp och avgång om vädret inte riktigt är med oss.

Monica Frisk, Gotlands förenade besöksnäring:
-Vi behöver arbeta vidare med vårt värdskap och ta fram ett välkomnande material som håller ihop och guidar hela kryssningsvistelsen. Gotlandsfakta, kartor, öppettider, tips och kryssningserbjudanden med mera, som både engagerar oss på ön och kryssningsgästerna. Det finns så mycket vi kan addera om vi lyckas bygga och skapa förståelse för alla delar i värdekedjan.

Mats Ericsson, hamnchef Region Gotland:
-Vi behöver påminna varandra om de uppsatta mål som finns för kryssningsverksamheten; 100.000 gäster om fem år och 150.000 gäster om tio år. Vi är ju redan nu på god väg mot målen och vi ska ta med oss stolthet och energi ur det och verkligen planera för och jobba med helheten, organisation, logistik, program och marknadsföring för kryssningsgästerna, alla gotlänningar och alla andra som gästar ön. Vi har en av världens främsta kryssningskajer att utgå ifrån och nu ska vi tillsammans med alla viktiga aktörer på ön ge kryssningsgästerna en ännu bättre upplevelse och oss själva en möjlighet att synas, höras och fånga upp gästernas nyfikenhet och köplust.