Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Kom till festivalen och lär dig mer om källsortering

Publicerad 2018-08-27 11:23
Tuschpennor – är det farligt avfall eller ska de sorteras till brännbart? Ja, det kan du få svar på om du kommer till teknikförvaltningens monter på Skördefestivalen lördag och söndag 1-2 september klockan 10-16.
- Vi kommer även ha en del kul tävlingar med fina priser, berättar avfallsutvecklare Lisa Larsson.

Nu på lördag och söndag är det ju traditionsenlig Skördefestival på Lövsta i Roma. I år är det hållbarhetstema, och teknikförvaltningen på Region Gotland har blivit medbjuden att delta.
- Vi kommer ha en monter i Barnens lada på festivalområdet där vi bland annat berättar om hur man ska sortera sitt avfall. Folk har svårt att veta hur man gör, vilket vi exempelvis kan se på fraktionen brännbart på återvinningscentralerna. Folk gör inte detta av illvilja, utan man vet helt enkelt inte hur man ska sortera. Bara det här med hur man sorterar olika typer av plast är svårt, säger Julia Collin, projektledare inom Håll Gotland rent.

Även personal från teknikförvaltningens kundtjänst och avfallstekniker kommer att delta i montern. Så där kan man få svar på många frågor som rör avfall, miljö och återvinning.

Många tar ett stort ansvar

- Mycket av det som samlas in återvinns på ett smart sätt. Jag har sett fina mattor gjort av återvunna plastflaskor, berättar Julia.
- Det är sååå kul att träffas folk och snacka om avfall. Många är väldigt kunniga och tar ett stort ansvar, avslutar Lisa.