Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content
Stäng rutan
Stäng rutan

Ring till TeleTal 020-22 11 44

TeleTal är tillgängligt för alla i landet som har tal-, röst och språksvårigheter. Samtalet är kostnadsfritt.

Information om tillgänglighet » Stäng rutan
Region Gotland
Besöksadress Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Säg vad du tycker

Gotland klarar sig minst två veckor om ön blir isolerad

Publicerad 2017-05-10 15:08
Gotland kan klara livsmedelsförsörjningen i minst två veckor om alla transporter till och från ön bryts. Det är slutsatsen av ett krisberedskapsprojekt som Livsmedelsverket, Region Gotland, Länsstyrelsen Gotland och Försvarsmakten genomfört tillsammans.

Under 2014 -2016 genomfördes ett projekt om hur försörjningen av livsmedel på Gotland kommer att fungera vid ett stopp i alla transporter till och från ön. Projektet utgick från ett scenario där alla transporter, både med flyg och båt till och från ön, plötsligt upphör någon gång under februari månad. Stoppet varar två veckor och det är inledningsvis osäkert hur länge det kommer att pågå. All annan infrastruktur fungerar som vanligt och det finns gott om drivmedel på ön.

– Tack vare livsmedelsföretagens lager och gotländsk livsmedelsproduktion så bör maten räcka i minst två veckor utan fungerande transporter till och från ön. Det här ger en signal om att Gotland har styrka att klara sig på egen hand en tid om det krisar, säger Christer Stoltz, beredskapschef på Region Gotland.

Om ett transportstopp inträffar kommer livsmedelsbutikerna sannolikt att vara tömda på livsmedel inom några dagar, om inga åtgärder omedelbart vidtas. Situationen innebär att utbudet av livsmedel blir begränsat. Det betyder exempelvis att menyer för skolor och äldreboenden behöver anpassas efter den mat som finns tillgänglig. På Gotland finns samtidigt flera stora livsmedelsproducenter som kan täcka behoven av flera olika typer av livsmedel, till exempel kött och chark, potatis och mejeriprodukter.

Inom projektet har en ny metod för analys av livsmedelsförsörjning utvecklats. Nu är förhoppningen att fler kommuner använder metoden för att se över sin förmåga till livsmedelsförsörjning vid kris.

– Ett grundläggande analysarbete av alla kommuner kring vilka behov som finns, och vilka åtgärder som behöver vidtas, är ett viktigt steg för att säkerställa en god beredskap i hela Sverige, säger Therese Frisell

Försörjningen av livsmedel är en samhällsviktig verksamhet. För all samhällsviktig verksamhet behövs planering för att kunna hantera olika störningar. Resultatet från projektet är ett underlag för fortsatt arbete med krisberedskapen på Gotland, men lärdomarna och metoden från projektet kan kommuner i hela Sverige använda i sin egen beredskapsplanering.

Sidan uppdaterad: 10 maj 2017
Ansvarig för sidan: Tomas Ängshammar

Translation

This website uses Google Translate in combination with professionally translated texts on selected pages.

Google Translate will translate the entire website to the language of your choice in a matter of seconds. However, keep in mind that as the Google translation is automated the result is not going to be completely accurate.

English

Suomeksi

عربي

فارسی

ภาษาไทย

På gotland.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?