Sök

Översiktsplan 2040

Region Gotland arbetar för att ta fram en ny översiktsplan. I den planerar vi för hur Gotland ska utvecklas och bevaras på lång sikt.

 

Översiktsplanen handlar om hur vi ska utveckla hela Gotland med våra 92 socknar, anpassa oss till ett klimat i förändring och hur vi ska planera utvecklingen på ett bra sätt. Den är en guide till vår gemensamma framtid och hur vi ska leva på vår ö. Planen berör alla som bor, besöker eller verkar på Gotland och tas fram genom en demokratisk process där alla som vill får tycka till.

Under våren 2022 hade vi samråd om förslaget till ny översiktsplan och fick in över 500 synpunkter. Förslaget justerades efter de synpunkter som kom in under samrådet och under våren 2024 granskades det uppdaterade planförslaget.

Granskningen är avslutad

Mellan den 13 mars och den 22 maj 2024 pågick granskningen av förslaget till ny översiktsplan. Tack för alla synpunkter och tack till er som har diskuterat förslaget med oss i olika forum!

Nu sammanställer vi inkomna yttranden och arbetar sedan om planen till ett nytt förslag som först kommer att gå till regionstyrelsen och därefter till regionfullmäktige för beslut om antagande. Vi siktar på att ha upp ärendet för beslut i fullmäktige i december 2024.

Granskningen av översiktsplan Gotland 2040 pågick under våren 2024.

Här kan du ta del av granskningsförslaget:

Rättelse

Vi har blivit uppmärksammade på att felaktig beskrivande text har kommit med i handlingen. Följande text ersätter det som står skrivet under område KH6 Vassmunds:

Inkomna synpunkter

Här kan du se de synpunkter som kom in på karta:

Vanliga frågor

Här hittar du svar på några vanliga frågor om översiktsplanen.

En översiktsplan handlar om hur vi skapar en resurseffektiv utveckling av Gotland, som ger en god livsmiljö för alla.

Varje kommun är enligt lag skyldig att ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Översiktsplanen ska ge vägledning om hur den bebyggda miljön samt mark- och vattenområden ska användas, utvecklas och bevaras.

Översiktsplanen hanterar därför frågor som bland annat rör var nya bostäder bör byggas och hur de ska försörjas med vatten och avlopp, men också vilka mark- och vattenområden som behövs för omställning till grön energi och var industri- och verksamhetsområden ska finnas.

Efter att översiktsplanen antas av regionfullmäktige blir den vägledande i framtida detaljplanering och bygglovsprövningar.

En översiktsplan hanterar allmänna intressen och avvägningar som behöver göras mellan dem.

Allmänna intressen är samhällets gemensamma intressen som ska beaktas och tillgodoses i all planläggning. Mark- och vattenområden ska användas för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för, med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov.

Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men ger vägledning genom riktlinjer, olika ställningstaganden och informerar om vilken hänsyn som behöver tas i kommande lov-, tillstånds- och planprocesser. Den blir som ett handslag mellan kommun och stat. Genom att samordna vår samhällsbyggnadsprocess kan kommande planeringssteg underlättas gällande frågor som rör infrastrukturinvesteringar, kollektivtrafik och energiutvinning tillsammans med aspekter såsom bebyggelseutveckling och bostadsförsörjning.

Översiktsplanen hanterar inte enskilda intressen och hindrar inte exempelvis enskilda bygglov där det finns förutsättningar.

Nya tider kräver nya planer. Regionens gällande översiktsplan, Bygg Gotland, antogs 2010. Sedan dess har det hänt en hel del som ger nya förutsättningar, exempelvis ökade klimatförändringar, försvarets återetablering på ön, lagändringar, den fortsatt svåra grundvattenproblematiken men också den regionala utvecklingsstrategin, Vårt Gotland 2040, som antogs 2022..

Allt detta påverkar hur vi kan bygga och nyttja vår ö på bästa sätt. Det ledde till att Region Gotland år 2018 ansåg att den nuvarande översiktsplanen behövde uppdateras. Allt har dock inte förändrats, mycket är fortfarande aktuellt.

Så här ser processen och tidsplanen ut för översiktsplan Gotland 2040:

Process och tidslinje för översiktsplan Gotland 2040.

Region Gotland har en regional utvecklingsstrategi, Vårt Gotland 2040, som antogs av regionfullmäktige den 22 februari 2022.

Översiktsplanen bygger vidare på den regionala utvecklingsstrategin och är dess fysiska uttryck. I översiktsplanen anger vi vilken utveckling och vilka förändringar vi behöver göra på marken för att vi ska nå visionen för Gotland 2040.

Översiktsplanen ska alltså bidra till att utveckla hela Gotland med våra 92 socknar och skapa förutsättningar för bostäder, levande landsbygd, stärkta tätorter och hur vi ska planera utvecklingen på ett bra sätt.

Alla synpunkter som kom in under samrådet finns samlade i en så kallad samrådsredogörelse. Där kan du läsa alla synpunkter och hur de har hanterats under processen fram till det nya granskningsförslaget.

Samrådsredogörelsen finns under rubriken "Ta del av förslaget" högre upp på denna sida.

Under sommaren 2024 sammanställer vi inkomna yttranden och arbetar sedan om planen till ett nytt förslag som först kommer att gå till regionstyrelsen och därefter till regionfullmäktige för beslut om antagande. Vi siktar på att ha upp ärendet för beslut i fullmäktige i december 2024.

Dina synpunkter kommer finnas med i ett granskningsutlåtande som tas fram till beslutet om antagande. Där kommer alla synpunkter som kommit in finnas med och det redovisas hur synpunkterna har hanterats.

Kontakta Region Gotland

Frågor om översiktsplanering

Jenny Sandberg
Projektledare för översiktsplan 2040
Telefon: 0498-26 96 39
E-post: jenny.sandberg@gotland.se

Max Sundberg Wallman
Biträdande projektledare för översiktsplan 2040
Telefon: 0498-26 91 75
E-post: max.sundberg-wallman@gotland.se

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00